Jahorina

Olimpijska planina

Jahorina je smještena u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine i nalazi se u nizu dinarskih planina. Jahorina pripada dinarskom planinskom sistemu i prostire se na oko 30 km dužine, sa ograncima. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine. Klima je spoj mediteranske i kontinentalne klime. Veći dio Jahorine pripada nacionalnom parku. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175 i to od početka oktobra pa do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine snježnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm.

Sarajevo je najbliži veliki grad od koga se do Jahorine može dođi preko Pala (28 km) i preko Trebevića (32 km) asfaltnim i zimi dobro održavanim magistralnim putevima. Od Banjaluke je udaljena 200 km, od Beograda 320 km, od Zagreba 350 km itd. Sarajevo ima i međunarodni aerodrom sa velikim brojem direktnih letova ka svim većim gradovima u regionu i Evropi.

Na Jahorini su u sklopu XIV zimskih olimpijskih igara održane discipline u alpskom skijanju za žene. Preko 20 km dobro uređenih skijaških staza koje se prostiru od 1.890 m do 1.200 m nadmorske visine kao i 8 ski liftova ukupnog kapaciteta 7.500 skijaša na sat omogućavaju svim ljubiteljima skijanja i ostalih zimskih sportova potpuni ugođaj. Zimska skijaška sezona počinje 15. decembra i traje do15. aprila. Organizovano je i noćno skijanje na osvjetljenoj stazi. Inače, na Jahorini je svjetska skijaška federacija verifikovala tri takmičarske staze (slalom, veleslalom i spust), koje ispunjavaju uslove za međunarodna takmičenja.

Pored skijanja, na Jahorini postoje tereni za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal pogodni kako za profesionalce tako i za rekreativce. Za ljubitelje ekstremnih sportova na raspolaganju su mountin bike, guard bike i paraglajding.